Donald Trump wilde dat de minister van Financiën achter Bitcoin aan zou gaan, per onuitgegeven boek.

Volgens John Bolton’s ongepubliceerde boek, vertelde de Amerikaanse president Donald Trump de minister van Financiën om Bitcoin aan te pakken.
Het boek in kwestie is „The Room Where It Happened,“ die op dit moment zijn aankomende release heeft geprocedeerd over potentiële nationale veiligheidsdetails.

Achter Bitcoin aan gaan

Bolton zegt dat Donald Trump aan minister van Financiën Steven Mnuchin heeft verteld dat hij „achter Bitcoin [voor fraude] aan moet gaan“ in een gesprek in mei 2018.

Later die maand, op 24 mei, startte het Amerikaanse Ministerie van Justitie een onderzoek naar illegale handel in cryptocurrency. Het doel was om te zien of „handelaren de prijs van Bitcoin en andere digitale valuta’s manipuleren“.

Echter, het moet worden opgemerkt dat Mnuchin al achter Bitcoin aanging voor het vermeende gesprek met Donald Trump.

Op 24 mei 2018 vertelde Mnuchin aan de Economic Club of Washington dat de Amerikaanse regering, samen met andere G-20 leden, ervoor wil zorgen dat „slechte mensen deze valuta’s [crypto] niet kunnen gebruiken om slechte dingen te doen“. Hij voegde eraan toe dat zulke regeringen niet willen dat cryptocurrencies „de Zwitserse genummerde bankrekeningen“ van deze leeftijd worden.

Donald Trump is geen fan van Bitcoin…

President Trump heeft zijn minachting voor Bitcoin en andere cryptokringen duidelijk gemaakt. In juli 2019 twitterde hij:

„Ik ben geen fan van Bitcoin en andere cryptocurrencies, die geen geld zijn, en waarvan de waarde zeer vluchtig is en gebaseerd op ijle lucht. Ongereguleerde Crypto-activa kunnen onwettig gedrag, waaronder drugshandel en andere illegale activiteiten, in de hand werken“.

Een dergelijke houding is niet verrassend. Oudere leden van de financiële gemeenschap, zoals Warren Buffett, zijn ook geen fan van deze nieuwste technologie.

John Bolton was van maart 2018 tot september 2019 de National Security Advisor van President Trump. Het lijkt erop dat de onenigheid tussen de twee groeide met Bolton meer hard-line en haviken in internationale zaken, terwijl Trump meer niet-militaire middelen zocht om druk uit te oefenen op vijandige buitenlandse regeringen.

Een ander twistpunt was de invasie van Irak in 2003 door de regering van George W. Bush, een beweging die door Bolton werd verdedigd, maar niet door Trump.

Wat betreft Bitcoin en andere virtuele valuta, onderschrijft Mnuchin wel de standpunten van Donald Trump. Hij vertelde CNBC in juli 2019: „Ik wil voorzichtig zijn dat iedereen die bitcoin gebruikt – ongeacht wat de prijs is – het gebruikt voor de juiste doeleinden en niet voor illegale doeleinden. En er zijn miljarden dollars aan transacties in bitcoin en andere cryptocurrencies voor illegale doeleinden.“

Tijdens het CNBC interview werd Mnuchin onder druk gezet over het gebruik van de Amerikaanse dollar voor illegale activiteiten. Hij antwoordde: „Ik denk dat dat helemaal niet klopt, dat het geld de hele tijd wordt witgewassen. We bestrijden elke dag slechte acteurs in de Amerikaanse dollar om het Amerikaanse financiële systeem te beschermen.“